Najlepsze tłuszcze

Często zdarza się, iż osoby z cukrzycą oraz z nadwagą bardzo dużą wagę przykładają do ilości spożywanych codziennie węglowodanów. Z pewnością mogą one przyczynić się do powstawania nadmiarowych kilogramów, jednak powinniśmy także pamiętać, iż aby być w pełni zdrowym, należy w takim przypadku spożywać odpowiednie tłuszcze. Zatem jakie tłuszcze są najlepsze dla osób z otyłością, jak również dla diabetyków?

Cukrzyca to bardzo poważna choroba, na którą cierpi coraz więcej osób. Warto pamiętać, iż możemy nieco zmniejszyć jej objawy, decydując się na spożywanie odpowiednich produktów. Dieta podczas cukrzycy jest bardzo ważna, ponieważ jeżeli będziemy spożywać zbyt tłuste pokarmy może zdarzyć się, iż to właśnie one będą powodem mniejszego wchłaniania się insuliny w naszym organizmie. Może stanowić to dla nas ogromne niebezpieczeństwo. Zatem jakie tłuszcze powinniśmy spożywać chorując na cukrzycę?

Najlepsze tłuszczeW ostatnim czasie bardzo popularny stał się olej kokosowy. To właśnie ten dodatek jest stosowany do wielu potraw, które są przyrządzane zarówno na ciepło, jak również na zimno. Warto pamiętać, iż jest on nie tylko bardzo zdrowym, ale również smacznym dodatkiem. Doskonale nadaje się zarówno do smażenia, jak i do gotowania. Warto wiedzieć, iż tego typu tłuszcz zmniejsza uczucie głodu, a także reguluje poziom cukru w naszej krwi.

Kolejnym polecanym produktem dla osób z cukrzycą jest oliwa z oliwek. Warto pamiętać, iż tego typu tłuszcz jest bardzo korzystny dla naszego serca oraz jednocześnie obniża poziom tak zwanego złego cholesterolu. Nie możemy zapominać również o tym, że oliwa z oliwek zmniejsza stany zapalne w naszym organizmie. Chroni także wyściółkę naczyń krwionośnych.

Jednym z najzdrowszych pokarmów na świecie, które z powodzeniem mogą być spożywane nawet przez osoby, które na co zień walczą z cukrzycą są tłuste ryby. Idealnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3, jak również DHA oraz EPA jest między innymi łosoś oraz sardynki, a także śledź.

Jeżeli od wielu lat zmagamy się z cukrzycą i nie wiemy, jakiego rodzaju tłuszcze mogą znaleźć się w naszej diecie, warto zdecydować się na jedzenie masła. Jeszcze kilkanaście lat temu uważano, iż częste jedzenie masła powoduje podwyższenie się złego cholesterolu. Jednak jak wykazują najnowsze badania naukowe, tego typu produkt ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto pamiętać, iż przede wszystkim reguluje poziom cukru w naszej krwi. Tym samym poprawia naszą wrażliwość na insulinę. Dlatego warto systematycznie je spożywać, wbrew powszechnie panującej opinii.

Z pewnością każda osoba otyła, jak również ludzie chorujący na cukrzycę zdają sobie sprawę z tego, jak istotne jest przyjmowanie odpowiednich tłuszczów. Dzięki temu nawet chorując na cukrzycę nie zachorujemy na inne choroby, które mogą jej towarzyszyć. Będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem, jak również samopoczuciem. Jednak należy pamiętać, aby z naszej diety wykluczyć przede wszystkim tłuszcze trans, jak również wielokrotnie przetworzone pożywienie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here