czarnuszka

Czarnuszka jest znana od wieków, z prozdrowotnych właściwości oleju z czarnuszki korzystano już w starożytności. Do dziś znajduje swoich zwolenników, którzy korzystają z oleju w celu podniesienia swojej odporności. Czy olej z czarnuszki faktycznie jest taki dobry? Czy występują przeciwwskazania do jego stosowania? Sprawdźmy.

Co to jest czarnuszka?

Czarnuszka to roślina znana także jako kmin czarny lub kolendra siewna. Nasiona czarnuszki wykorzystywane są jako przyprawa, znajdują zastosowanie w kuchni. To dobry dodatek do dań, ale nie tylko. Nasiona, jak i olej z czarnuszki są także wykorzystywane w kosmetyce i medycynie naturalnej. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno kupisz online, dobrze sprawdza się do sałatek, ale można go też pić “solo”. Smak tego oleju może być intensywny i gorzki.

Właściwości oleju z czarnuszki

Wiele się mówi o prozdrowotnych działaniach oleju z czarnuszki, jednak w czym on dokładnie może pomóc? Według ludowych wierzeń czarnuszka pomaga łagodzić stany astmatyczne, działa przeciwzapalnie, dzięki czemu może być dobra na stany reumatyczne. Może okazać się pomocna przy regeneracji wątroby i nerek. Olej z czarnuszki jest także powszechnie wykorzystywany jako środek na wrzody żołądka.

Olej z czarnuszki można stosować wspomagająco przy leczeniu astmy, regularne picie go zmniejszało katar sienny i minimalizowało kaszel. Nie należy jednak przekraczać 40 mg oleju na 1 kg masy ciała, ponieważ mogą się pojawić problemy gastryczne, jak ból brzucha, biegunka, odbijanie, nudności.

Wartości odżywcze oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki zdecydowanie można zaliczyć do kategorii “superfoods”, ponieważ jest bogaty w substancje odżywcze, takie jak:

  • kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, omega-9,
  • witaminy z grupy B, B, C, E,
  • fitosterole,
  • żelazo,
  • wapń,
  • sód,
  • potas,
  • biotyna,
  • magnez.

Eksperci uważają, że najcenniejszym składnikiem oleju jest tymochinon, który ma właściwości przeciwbólowe i antyzapalne.

Kto nie powinien pić oleju z czarnuszki?

Ograniczyć spożycie olejku z czarnuszki powinny kobiety w ciąży, ponieważ w dużych ilościach może on blokować skurcze macicy. Kolejnym skutkiem ubocznym może być niedociśnienie krwi, lepiej zrezygnować z oleju z czarnuszki, jeśli zauważysz poniższe objawy:

  • zmęczenie,
  • zaburzenia snu,
  • słaba koncentracja,
  • zawroty głowy,
  • omdlenia,
  • spłycony oddech.

Spożywanie większych ilości czarnuszki warto najpierw skonsultować z lekarzem, ponieważ może on także wywołać podrażnienia. Olej z czarnuszki nie powinien być także stosowany u dzieci poniżej trzeciego roku życia, ponieważ może łatwo wywołać reakcję alergiczną. Ponadto czarnuszka może wchodzić w interakcje z lekami, które przetwarzają w organizmie cytochrom P450. Są to głównie leki  przeciwzakrzepowe i na nadciśnienie. Zdarzały się także przypadki hospitalizacji po przyjmowaniu kapsułek z czarnuszką, kobieta z cukrzycą typu II nabawiła się ostrej niewydolności nerek.

Właściwości prozdrowotne czarnuszki są znane, jednak nie zaleca się przekraczać dziennej zalecanej dawki produktów, ponieważ w większej ilości może szkodzić. Jeśli wykorzystujemy olej z czarnuszki jedynie do potraw, nie powinniśmy się martwić skutkami ubocznymi.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here