Wino powoli staje się jednym z ulubionych trunków Polaków. O ile w 2010 roku spożywaliśmy średnio 87 litrów tego trunku rocznie, o tyle w 2016 r. na głowę jednego Polaka przypadało już 107 litrów. Co ważne, coraz więcej z nas decyduje się na stworzenie własnej kolekcji win. Pytanie jednak, jak je przechowywać? Co jest lepszym wyborem: piwniczka czy lodówka na wina?

Wino może zachwycać wyrafinowanym smakiem i bogatym bukietem, ale tylko wtedy, gdy spełnionych zostanie kilka warunków. Pierwszym jest oczywiście jakość samego trunku – wybór winogron z odpowiednich szczepów, troska o wysokie standardy produkcji i butelkowania. Drugi zależy już od kupującego. Chodzi bowiem o sposób przechowywania wina. Ustawione na półce w salonie czy kuchni w pionowej pozycji, bardzo szybko straci swoje walory smakowe.. Jak temu zapobiec? Konieczne jest zapewnienie trunkowi odpowiednich warunków.

Przechowywanie wina – najważniejsze zasady

O zasadach przechowywania win należy pamiętać, zwłaszcza jeśli chcemy rozbudować swoją kolekcję tego trunku. Istotne jest, aby zapewnić:

  • odpowiednią pozycję leżakowania – butelki powinny zostać ułożone w pozycji leżącej lub półleżącej,
  • właściwą temperaturę – zasadniczo powinna się ona mieścić w przedziale między 10 a 14°C, jednak wszystko zależy od gatunku trunku. Istotne jest, aby temperatura nie zmieniała się gwałtownie i pozostawała na takim samym poziomie,
  • właściwe naświetlenie – a raczej jego brak – wino jest wrażliwe na promieniowanie UV, dostęp do naturalnego światła jest więc niewskazany,
  • odpowiedni poziom wilgotności – niezbędny m.in. po to, aby korek zamykający butelkę nie skurczył się oraz aby nie pojawiła się na nim pleśń(właściwy poziom to 65-80%),
  • dostęp do świeżego powietrza – wolnego od zanieczyszczeń biologicznych (np. bakterii i grzybów), które mogą negatywnie wpłynąć na jakość trunku.

Lodówka na wina czy piwnica?

Tradycyjnie wina przechowuje się w specjalnych piwniczkach. I rzeczywiście, jeśli mieszkasz we własnym domu, który jest podpiwniczony, i masz możliwość przeznaczenia jednego pomieszczenia na przechowywanie wina, możesz zainwestować w piwniczkę. Pamiętaj jednak, że musisz w nim stworzyć bardzo stabilne warunki odpowiadające nakreślonym powyżej parametrom. Nie jest to proste zadanie, a najczęściej wymaga ono sporych inwestycji – choćby zakupu klimatyzatora i zadbania o odpowiednią wentylację pomieszczenia.

Alternatywą dla piwniczki jest tzw. winiarka, czyli lodówka na wina. Urządzenia tego typu w ofercie ma m.in. ceniona marka Liebherr. Najważniejsze zalety lodówek na wino to:

  • możliwość ich ustawienia w dowolnym pomieszczeniu – te niewielkie zmieszczą się np. w kuchni czy w salonie,
  • pełna kontrola nad warunkami panującymi wewnątrz – zarówno pod względem temperatury i wilgotnościpowietrza,
  • możliwość komfortowego przechowywania w nich win o różnych wymaganiach – większość modeli pozwala dopasować poziom temperatury każdej z półek na innym poziomie, a to pozwoli ci ułożyć na nich zarówno wina musujące, czyli wymagające mocniejszego schłodzenia, jak i wina różowe.

Lodówkę na wino możesz wykorzystać zarówno w domu, jak i w mieszkaniu – gdziekolwiek zechcesz profesjonalnie przechowywać wino. Jeżeli więc myślisz o rozpoczęciu kolekcjonowania tego trunku – warto się zastanowić nad zakupem tego urządzenia.

[1]                     http://wyborcza.pl/7,155287,21639178,polacy-pija-coraz-wiecej-wina-rosnie-spozycie-i-produkcja.html

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here