Naturalne wędliny

Wędliny, są jednym z podstawowych produktów, które goszczą na naszych stołach. Nie jeden z nas, nie wyobraża sobie bez niej kanapki czy przyjęcia, gdzie stanowią idealną przekąskę podawaną w formie deski wędlin. Sprzedawcy, zauważając zwiększony popyt, wprowadzają coraz to więcej rodzajów wędlin, które mają zachęcać atrakcyjnym wyglądem oraz zapachem. Czy zdajemy sobie sprawę, co tak naprawdę kryje się w ich składzie? Czy mamy w zwyczaju czytać skład podany na opakowaniu?

Rosnąca świadomość konsumentów

Wraz z pojawieniem się w sklepach naturalnej i ekologicznej żywności, a także telewizyjnych programów propagujących zdrowy styl życia, zaczęliśmy świadomie wybierać to, co spożywamy. Rosnąca w nas świadomość, że „E” to nie tylko litera alfabetu, ale też szereg dolegliwości i chorób z nią związanych, sprawiła, że zaczęliśmy czytać skład żywności i wybierać produkty wolne od konserwantów. W ślad tego poszli również producenci wędlin, którzy wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klienta, stworzyli wędliny naturalne.

Czym są wędliny naturalne?

Wędliny naturalne to nic innego jak wędliny, które pozbawione są chemii, konserwantów i wzmacniaczy smaku. Producenci masowych wyrobów wędliniarskich produkują w myśl: stawiamy na ilość, nie na jakość. Producenci wędlin naturalnych odwrócili ten schemat i w pierwszej kolejności postawili na jakość. Z duchem tej idei, podstawowym i głównym składnikiem, który posłuży do produkcji takiej wędliny, będzie wysokiej jakości mięso oraz solanka. Mięso może być drobiowe, wieprzowe, wołowe lub mieszane, a zawartość solanki nie powinna przekraczać wartości 10%. Zasada jest prosta: im więcej zawartości mięsa na 100 gram produktu, tym lepszy i zdrowszy wyrób wędliniarski. Skąd mamy to wiedzieć? Czytajmy skład produktu.

Naturalne wędliny odbiegają wyglądem od swoich tańszych zamienników. Prawdziwa, naturalna wędlina będzie miała szarawy, niejednolity odcień. Przerośnięta będzie tłuszczem czy włóknami. Struktura i kształt takiej wędliny będzie niejednolity. Jeśli wędlina jest wędzona, odcień wędzenia kolorem zbliżony będzie do koloru brązowego. Decydując, się na wybór wędlin naturalnych, pamiętajmy, że są one niestety nieco droższe od innych wędlin.

Skąd wyższa cena? 

W składzie naturalnej wędliny znajdziemy z pewnością wysoką zawartość mięsa z małą ilością wody w składzie. Nie znajdziemy również ulepszaczy smaku i konserwantów. W dużej mierze, wędliny te, są produkowane ręcznie, dlatego też wzrasta ich koszt produkcji. Producenci tego typu wędlin, wykorzystują wysokiej jakości mięso, które bardzo często pochodzi z ekologicznych gospodarstw, gdzie zwierzęta wypasane są na świeżym powietrzu i karmione paszami wolnymi od GMO. Ubój zwierząt odbywa się w takich gospodarstwach humanitarnie, zgodnie z uregulowanymi przepisami prawa.

Czego nie powinny w składzie zawierać wędliny naturalne?

Skład powinien być jasny i czytelny. Obok mięsa, powinien posiadać sól w postaci solanki, która będzie naturalnie je konserwować oraz przyprawy. Jeśli wędlina w składzie posiada barwnik, zwróćmy uwagę na to, czy jest naturalny. Jeśli szynka lub kiełbasa jest wędzona, sprawdzajmy, czy była wędzona naturalnym drewnem i wystrzegajmy się tych, do wędzenia których użyto aromatu dymu wędzarniczego. Innym substancjami, których obecność w składzie będzie świadczyła o niskiej jakości wędliny, są: błonnik, skrobia roślinna, białko sojowe, gumy roślinne, karageny oraz wzmacniacze smaku. Obecność powyższych substancji ma na celu zatrzymanie wody w wędlinie, poprawę konsystencji, smaku oraz zapachu. Wędliny naturalne ze względu na niską zawartość konserwantów w składzie, będą miały zdecydowanie krótszy termin przydatności do spożycia. Nie traktujmy tego jako wadę, a zaletę.

Dlaczego warto stawiać na wędliny naturalne?

Wybierając naturalne wędliny, dbamy nie tylko o swoje zdrowie, ale również o zmniejszenie śladu węglowego, który powstaje przy produkcji masowej, niekoniecznie dobrej jakości wędlin. Bogaty wybór dostępny w sklepach wędliniarskich czy supermarketach sprawi, że każdy z nas znajdzie coś dla siebie. Wybierając wędliny naturalne, stawiamy też na smak- wyjątkowy i niepowtarzalny.

Pamiętaj, jesteś tym, co jesz.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here