Proces produkcji słodyczy jest bardzo skomplikowany i wymaga ogromnego nakładu pracy, a także odpowiedniej wiedzy. Stworzenie tabliczki czekolady, która na końcu ląduje w naszych dłoniach i powoduje uśmiech na twarzy, kosztuje naprawdę sporo czasu i pracy, z czego często nie zdajemy sobie sprawy. Rzadko zastanawiamy się jaką drogę przeszły nasze ulubione smakołyki, zanim trafiły do naszych rąk, a z pewnością nie powinno być nam to obojętne.
Od ziarna do tabliczki, czyli proces produkcji słodyczy
Cała droga uwielbianej przez wszystkich czekolady zaczyna się od zrywania ziaren kakaowca, które następnie poddawane są krótkiemu etapowi fermentacji w specjalnych zbiornikach. Kolejnym krokiem jest suszenie oraz prażenie ziaren w wysokiej temperaturze. W tym momencie ziarna zyskują swój niepowtarzalny aromat, a charakterystyczny, kwaśny smak – znika. Wysuszone ziarna są kruszone i pozbawiane łusek, a następnie miażdżone aż do momentu uzyskania konsystencji gęstego płynu. Po utwardzeniu może powstać „miazga kakaowa”, która w kolejnym etapie zostanie przerobiona do postaci masła kakaowego. Na tym kończy się wspólna droga produkcji każdej tabliczki, która od tej pory zaczyna powoli nabierać swojego finalnego kształtu dzięki kolejnym ludziom.
Jak wybrać wartościowe słodycze dla siebie i najbliższych?
Aby klient był zadowolony ze smaku zakupionych słodkości, producenci słodyczy tacy jak https://www.eurohansa.com.pl/ dokładają wszelkich starań, aby gotowy produkt, był jak najlepszej jakości. Produkcja batonów to także skomplikowany proces, jednak dzięki wieloletniemu doświadczeniu, wykwalifikowanym pracownikom z pasją oraz starannie opracowanym recepturom, wybierając słodycze od zaufanych producentów, z pewnością się nie zawiedziemy. Ważne jest to, aby wspierać rodzime firmy, które cieszą się zaufaniem Polaków od lat. Produkcja słodyczy to zajęcie, które wykonywane przez odpowiednich ludzi, przyniesie radość zarówno im, jak i klientom, którzy będą mogli cieszyć się niepowtarzalnym smakiem swoich ulubionych smakołyków!