Rodzaje blatów drewnianych do kuchni

Blaty drewniane zyskują rosnącą popularność w kuchniach i łazienkach. Drewno to materiał szlachetny, naturalny i ekologiczny, pasujący do każdego wnętrza. Na rynku występuje jednak wiele rodzajów drewna na blaty kuchenne – poniżej wybrane z nich.

Kuchnia jest wizytówką domu, a najbardziej eksponowanym w niej elementem jest blat. Musi wyróżniać się estetyką i komponować z wystrojem wnętrza, a przy tym być odporny, wytrzymały na ew. uszkodzenia, plamy, zarysowania itd. Przede wszystkim zależy nam na jego funkcjonalności, ale blat kuchenny ma się też oryginalnie i wyjątkowo prezentować.

Drewno to materiał ponadczasowy, wspaniale prezentuje się w kuchni nowoczesnej, ale i rustykalnej, dodając każdemu wnętrzu przytulności. Trzeba jednak pamiętać, że wymaga systematycznej pielęgnacji i konserwacji – blaty można wielokrotnie odnawiać i szlifować. Z jakiego drewna warto wykonać blat kuchenny?

Blat drewniany – ale z jakiego drewna?

Blat drewniany dodaje wnętrzu szlachetności i doskonale je ociepla. Odpowiednio wkomponowany i wykonany będzie pełnił swoją rolę przez wiele lat. Jeśli decydujemy się na ten materiał, musimy jeszcze określić konkretne drewno, z jakiego blat zostanie wykonany, a także wersję – olejowaną czy lakierowaną.

Gatunek drewna wpływa bowiem również na urządzenie wnętrza, jego walory estetyczne. Musi jednak być ono również mocne i wytrzymałe, aby uderzenia czy delikatne zarysowania nie pozostawiły na nim śladu. Ważna jest ponadto odporność na dużą wilgotność i zmiany temperatury.

Wśród europejskich gatunków na blat drewniany zwykle są wybierane buk, dąb, jesion, akacja, brzoza, czereśnia, orzech itd. Można też rozważyć drewno gatunków egzotycznych, które jest twarde, o dużej gęstości, mocne i zawiera substancje oleiste służące jako naturalne zabezpieczenie przed wilgocią i degradacją biologiczną. Na blat kuchenny warto wybrać m.in. mahoń, merbau, tek, badi, iroko, orzech amerykański lub palisander.

Blat dębowy czy z drewna egzotycznego?

Jednym z najpopularniejszych rodzajów blatów są blaty dębowe. Warto wybrać te wyprodukowane w wyniku procesu obłogowania płyty dębowej łączonej na mikrowczep, z wyselekcjonowaną drewnianą warstwą wierzchnią. Proces warto powtórzyć też w warstwie dolnej blatu i na każdym z jego boków, aby uzyskać blat dębowy wzbogacony o warstwę najwyższej jakości drewna. Są to zwykle produkty Premium, dedykowane miłośnikom drewna.

Gatunki drewna egzotycznego wyróżniają się odpowiednią twardością i wysoką odpornością na wilgoć. Polecane są np. blaty z drewna merbau jako jedne z najtrwalszych i najbardziej wytrzymałych. Zwraca uwagę też ich design dzięki złocistym pasmom. Z kolei tek zachwyca efektownym usłojeniem. Jeśli jednak ich nie lubimy, wybierzmy pozbawiony ich bambus.

Drewno lite czy klejone?

Niezależnie jednak od tego, czy wybierzemy blat dębowy czy np. bukowy, musimy też zdecydować, czy będzie to drewno lite czy klejone. Drewno lite zachwyca naturalnym układem słojów i nierównościami, ale jest droższe, klejone ma dobrą wytrzymałość, nie wypacza się i nie pęka, zachowując swoje naturalne piękno.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here