Przybory kuchenne wykonane z drewna oliwnego cechuje wyjątkowa trwałość i estetyka wykonania. Warto zakupić je do własnej kuchni, gdyż z pewnością będą długi okres czasu służyły podczas codziennego przygotowywania posiłków. Przy tym, atrakcyjnie i oryginalnie się prezentują. Mogą także stanowić interesujący pomysł na prezent dla bliskiej osoby.
Zalety przyborów kuchennych wykonanych z drewna oliwnego?
Zalet jest bardzo wiele. Począwszy od tego, co jest widoczne na pierwszy rzut oka, czyli ich wygląd. Są solidnie wykonane i przywołują na myśl skojarzenia związane z dobrym gustem i elegancją. Nie doszukamy się w nich tandety, a jedyny w swoim rodzaju, unikatowy design.
Co więcej, gdy kupuje się tego rodzaju akcesoria na własny użytek, szybko można się przekonać, że są one wyjątkowe i niezwykle praktyczne w codziennym zastosowaniu. Przede wszystkim nie zmieniają koloru pod wpływem temperatury bądź zastosowanych do potraw przypraw, dodatków, aromatów itp. Co równie ważne, nie chłoną zapachów z przygotowywanych dań, co stanowi główną wadę niedrogich, masowo dostępnych akcesoriów drewnianych.
Drewno oliwne jest odporne na działanie kwasów, zatem nie ma możliwości by takowe stosowane w kuchni mogły je uszkodzić bądź odbarwić.
Są to produkty ekologiczne, wykonane z naturalnego, wysokiej jakości drewna. Posiadają właściwości antybakteryjne, dzięki czemu mamy pewność, że do naszych potraw nie zostaną przetransportowane jakiekolwiek szkodliwe drobnoustroje. Aby jak najdłużej zachować ich wartościowe właściwości oraz kolor przede wszystkim nie należy ich myć w zmywarce. Dotyczy to ogólnie wszelkich produktów wykonanych z drewna, bowiem zbyt długie namaczanie powoduje pęcznienie i niszczenie struktury drewna. Zaleca się krótkotrwałe mycie pod bieżącą, ciepłą wodą oraz bezpośrednie osuszenie.
Zaletą omawianych przyborów kuchennych jest również ich unikatowość. Są one tworzone ręcznie, zatem w zasadzie nie można uzyskać dwóch identycznych egzemplarzy. Słoje drewna za każdym razem będą inaczej się układać, również pod względem kolorystyki odcienie będą się zmieniać.
Oferta akcesoriów wykonanych z drewna oliwnego
Deska do krojenia
W każdej kuchni zapewne znajduje się deska do krojenia. To element wręcz niezbędny podczas przygotowywania potraw. Z pewnością żadna gospodyni domowa nie lubi, gdy deseczka okazuje się mało trwała i szybko ulega zniszczeniom. Tak dzieje się w przypadku standardowych, ogólnodostępnych produktów o małej odporności na ścieralność. Krojenie nożem szybko powoduje, że pojawiają się wyraźne rysy, a co więcej – tego typu deski chłoną zapachy i kolory, z którymi mają styczność. W ten sposób deska szybko przestaje być elementem dekoracyjnym kuchni. Drewno oliwne wykazuje właściwości odwrotne do wyżej wymienionych i deska z niego wykonana może stanowić idealną ozdobę każdego stołu czy blatu. Co więcej, można na niej serwować różnego rodzaju przekąski, a tym samym będzie pełniła funkcję pięknego naczynia.
Moździerz z drewna oliwnego
To oferta dla osób, które lubią korzystać ze świeżych produktów, w tym również przypraw i dodatków do dań. Moździerz powinien być naczyniem solidnym, o szczególnie podwyższonej odporności na działanie czynników zewnętrznych. W nim bowiem uciera się i tłucze różnego rodzaju przyprawy, czosnek, skórki owocowe, np. pomarańczową i cytrynową itp. Nie może ulegać zniekształceniom i szybkiemu niszczeniu pod wpływem ugniatania za pomocą specjalnego trzonka, który swoją drogą również musi być porządnie wykonany, odpowiednio twardy.
Miska z drewna oliwnego
W misce można przygotowywać potrawy bądź je w niej serwować. Bez względu na zastosowanie, każdemu zależy na jej wyglądzie oraz możliwości długotrwałego użytkowania. Dobrze jest kupić zestaw takich misek, które będą spójnie i pięknie prezentować się na każdym stole.
Dla fanów rękodzieła wykonuje się wiele, różnego rodzaju naczyń i przyborów kuchennych. Można zakupić dla siebie bądź jako prezent różnego rodzaju oryginalne pojemniki na przyprawy, patery, misy itp.