Czajniki emaliowane czy zestali nierdzewnej? Podpowiadamy, co kupić

0
362

Czajnik są niezbędne w każdej kuchni, w której przygotowuje się herbatę, kawę i wszystkie inne napoje czy dania wymagające użycia wrzątku. W takiej sytuacji pozostaje zakup czajnika, który będzie najbardziej odpowiadał potrzebom domowników i ich preferencją. Nie bez znaczenia jest też dopasowanie go do reszty pomieszczenia – pod kątem estetycznym, jak również z uwzględnieniem typu kuchenki (gazowa, indukcyjna, elektryczna). Wahasz się między czajnikiem emaliowanym a stalowym? Podpowiadamy Ci, który z nich najlepiej sprawdzi się w kuchni.

Czajnik emaliowany – z tęsknoty za „dawnymi czasami”

Czajniki emaliowane znane są z klasycznego wyglądu. Bywają jednolite, ale częściej ich ścianki zdobią niezwykle urocze motywy kwiatów lub ziół. Te zdobienia przywołują wiele wspomnień z młodości i pewnie dlatego tak chętnie wracamy do nich w dorosłym życiu. Ale nie tylko ze względów sentymentalnych warto rozważyć czajniki z tej grupy. Równie ważna jest ich użyteczność.

Emalia to rodzaj szkliwa, które jest nadpalane na powierzchni metalu, tworząc twardą, nieprzepuszczalną powłokę. Dzięki temu, czajniki emaliowane są wyjątkowo odporne na rdzę i zarysowania. Ponadto, ich gładka, nieporowata powierzchnia sprawdza się podczas mycia – łatwo można z niej usunąć zabrudzenia, które przywarły podczas gotowania (nie dotyczy to oczywiście wody, ale warto mieć to na uwadze przy ewentualnym zakupie innych garnków tego samego typu).

Emalia nie wpływa też na smak wody, co jest ważne dla miłośników herbaty czy kawy, wyczuwających nawet najdrobniejsze „odstępstwa od normy”. Ważnym czynnikiem jest także estetyka – emaliowane czajniki nawet we współczesnym wydaniu zachowują swój retro charakter i świetnie komponują się z różnymi aranżacjami kuchennymi. Jednak nie ukrywajmy – prędzej odnajdą się w kuchni rustykalnej niż minimalistycznej.

Czajnik

Czajniki ze stali nierdzewnej – doskonałość i funkcjonalność

Czajniki ze stali nierdzewnej, które wzięliśmy do porównania, są znane z wytrzymałości i nowoczesnego wyglądu. Stal nierdzewna jest bardzo odporna na korozję, co przekłada się na dłuższe użytkowanie urządzenia. Czajniki ze stali nierdzewnej są również bardziej odporne na uderzenia i zarysowania niż ich emaliowane odpowiedniki, co docenią osoby szukające wysokiej jakości.

Jeśli chodzi o gotowanie ogromne znaczenie ma to, że stal nierdzewna ma doskonałe właściwości przewodzenia ciepła. Przekłada się to na krótszy czas potrzebny do zagotowania wody. Stal nierdzewna jest również łatwa do czyszczenia, choć nie zawsze jest tak odporna na plamy jak emalia – czasem ma tendencję do delikatnego odbarwiania się lub przypalania.

W kontekście smaku, stal nierdzewna jest generalnie neutralna, choć niektórzy użytkownicy zgłaszają, że woda może mieć metaliczny posmak, jeśli jest długo przechowywana w czajniku ze stali nierdzewnej. Na pewno przed pierwszym użyciem trzeba wodę kilkukrotnie zagotować i wylać.

Co wybrać? Skłaniamy się w kierunku czajników emaliowanych w kuchniach o wiejskim, prowansalskim charakterze, ale we współczesnych wnętrzach stawiamy na stal. A Ty?

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here