Smakowite przysmaki na stół

Ciasto z mąki ryżowej to doskonała propozycja dla wszystkich osób, które chcą zjeść coś smakowitego, a przy okazji zadbać o to, co mają na talerzach. Mąka ryżowa polecana jest wszystkim osobom, które muszą być na diecie bezglutenowej. Przyrządzenie takiego ciasta nie jest trudne i każda osoba sobie z tym na pewno poradzi – nawet, jeżeli na co dzień nie może pochwalić się talentem kulinarnym.

Mąka ryżowa i mąka kukurydziana

Przepis na ciasto z mąki ryżowej jest bardzo łatwy. Wystarczy uszykować: 100ml mąki ryżowej, 100ml mąki kukurydzianej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 100ml masła klarowanego, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczkę cynamonu. Przyda się także jedno jabłko, które należy zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wszystkie składniki należy ze sobą bardzo dokładnie wymieszać w jednej misce, aby powstało jednolite ciasto. Przy czym wszystko należy robić w taki sposób, aby całość była pokryta masłem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na to wylewamy przyrządzoną masę. Łyżką wyrównujemy wierzch całego ciasta i wkładamy całość do nagrzanego piekarnika na 180 do 200 stopni. Ciasto należy piec przez około 40 minut. Przed wyjęciem z piekarnika przy pomocy zapałki lub suchego patyczka należy sprawdzić, czy ciasto z mąki ryżowej i mąki kukurydzianej jest gotowe do spożycia. Jest to bardzo dobre ciasto, które nie wymaga wielkiego zaangażowania, a można je przyrządzić w szybki i prosty sposób.

Korzyści płynące z mąki ryżowej

Kupując mąkę ryżową należy wykazać się większą uwagą. Dlaczego? Ponieważ duża część takich mąk produkowana jest w zakładach, gdzie można znaleźć również mąkę pszenną. Jak łatwo się domyślić może dojść do zmieszania się poszczególnych produktów. W takich przypadkach nie ma mowy o tym, aby mieć do czynienia z produktem bezglutenowym. Aby mieć pewność, że wybieramy produkt bezglutenowy na opakowaniu należy znaleźć znaczek symbolizujący przekreślony kłos. Mąka ryżowa tworzona jest z ziaren ryżu – białego lub brązowego. Dzięki niej można zadbać o swoje zdrowie, a również wagę. Już od dawna wiadomo bowiem, że gluten może szkodliwie wpływać na wagę. Z mąki ryżowej można przyrządzić nie tylko smakowite ciasta, ale również papier ryżowy. Mąka ryżowa nie jest tak samo kleista jak mąka pszenna. Jest bardziej krucha, co też może wpływać na jakość ciast, które szybko będą się rozsypywać. Aby nie zepsuć ciasta, jakie przyrządza się z mąki ryżowej, można dodać większą ilość jajek lub też banana, który zadziała jak swoisty „klej” utrzymujący wszystko w całości.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here