mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa to znane zioło, które ma wspaniały smak i aromat, który wzbogaca wiele potraw. Ma również wiele właściwości leczniczych i zastosowań. Od lat używana jest jako domowy środek na wiele schorzeń. Można zauważyć pozytywne efekty stosowania tej rośliny.

Właściwości mięty pieprzowej

Na wstępie musimy wyjaśnić, że miętą można określić wiele odmian tej rośliny. Istnieją trzy rodzaje mięty polnej: mięta zielona, mięta wodna. Mięta pieprzowa najczęściej wykorzystywana jest w sprzedaży produktów leczniczych, suplementów diety lub innych wyrobów. Często można ją znaleźć w przydomowych ogródkach.

Dwa surowce farmaceutyczne to mięta pieprzowa, czyli części rośliny lub produkty, które mają działanie lecznicze. W tym przypadku jest to olejek eteryczny i liście. Olejek eteryczny, który jest mieszaniną wielu związków chemicznych, jest bogaty w liściach mięty pieprzowej. Jest on odpowiedzialny za pozytywne działanie olejku miętowego na nasz organizm.

Mięta pieprzowa – działanie

Dobroczynne właściwości mięty pieprzowej znane są od wieków. Stosuje się ją przede wszystkim w dolegliwościach układu pokarmowego w celu wspomagania trawienia. Mięta pieprzowa ma wiele zalet. Rozluźnia mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Mięta pieprzowa zawiera substancje, które rozluźniają pęcherzyk żółciowy. Zwiększa to wydzielanie żółci, która pomaga w trawieniu tłuszczów. Mięta pieprzowa poprawia trawienie poprzez zwiększenie ilości soku żołądkowego. Działa również rozluźniająco na mięśnie zwieracza przewodu pokarmowego, co umożliwia wydostawanie się gazów i zapobiega wzdęciom. Inhalacje z olejku mięty pieprzowej są skuteczne w łagodzeniu nudności.

Napar z mięty ma działanie uspokajające, a także korzystnie wpływa na trawienie. Gorąca herbata przed snem może uspokoić nerwy, wyciszyć Cię i pomóc Ci zasnąć.

Do czego jeszcze można wykorzystać miętę?

Mięta ma wiele zalet, które wykraczają poza problemy z układem trawiennym. Jej właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne sprawiają, że jest dobrym wyborem w przypadku infekcji dróg oddechowych.

Olejek miętowy, czyli mentol, to forma mięty, która została wyekstrahowana z olejku eterycznego. Ma on również działanie przeciwbólowe i chłodzące. Często możemy znaleźć kremy i maści zawierające mentol, które zmniejszą odczuwany przez nas ból.

Przy jakich dolegliwościach należy stosować miętę pieprzową?

Miętą pieprzową można leczyć wszelkiego rodzaju problemy trawienne. Należą do nich zaburzenia trawienia, wzdęcia i nieżyt jelit, zapalenie błony śluzowej żołądka, wzdęcia i zaburzenia górnych dróg żółciowych, a także choroby wątroby. Preparaty z mięty mogą być również stosowane do łagodzenia dolegliwości bólowych związanych z zespołem jelita drażliwego. Świetnym rozwiązaniem jest wdychanie olejku eterycznego z mięty pieprzowej w infekcjach górnych dróg oddechowych. Na bóle mięśni warto stosować balsamy i maści z dodatkiem mentolu.

Mięta pieprzowa w ciąży

Ciąża to czas, w którym należy zachować ostrożność w przyjmowaniu jakichkolwiek preparatów leczniczych. Udowodniono, że mięta może łagodzić nudności. Jednak środki ostrożności dotyczące stosowania preparatów na bazie mięty są wciąż oceniane. Matki, które są w ciąży z dzieckiem powinny uważać na miętę pieprzową. Dzięki temu będą miały pewność, że nie narażają niepotrzebnie swojego dziecka na niebezpieczeństwo.

Jak wybrać suszoną miętę, która jest dobra?

Kluczowe jest, aby suszone zioła były odpowiedniej jakości. Ważne jest, aby sprawdzić suszone części ziół i mieszanek ziołowych przed ich użyciem. O ile łatwiej jest zaparzać zioła w torebkach, o tyle trudniej jest ocenić stan i jakość suszonych części. Warto przyjrzeć się wyglądowi ziół sypkich. Substancja czynna powinna łatwiej uwalniać się po rozdrobnieniu liści. Jednak zbyt mocne rozdrobnienie może uniemożliwić stwierdzenie, czy w produkcie znajdują się jakieś zanieczyszczenia, np. łodygi. Ważne jest również sprawdzenie koloru suszonej mięty. Powinien on być albo zielonkawy, albo brązowy. Sprawdźmy też, jeśli to możliwe, zapach produktu – powinien mieć zapach świeżej mięty. Upewnijmy się, że wybieramy suszone zioła, które są dobrej jakości. Od tego zależeć będzie, czy będziemy pić napar z aktywnymi substancjami chemicznymi, czy napój o miętowym smaku i zapachu.

Na co zwracać uwagę?

Dzieci poniżej 2 roku życia nie powinny mieć kontaktu z olejkiem miętowym, szczególnie w okolicach nosa i ust. Nawet dorośli mogą doznać podrażnień w wyniku bezpośredniego kontaktu z olejkiem. Nie należy spożywać zbyt dużej ilości olejku. Może on powodować podrażnienia żołądka i paradoksalnie wywoływać podrażnienia skóry.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here