Batony – czego jeszcze o nich nie wiesz?

0
90

Na widok czekoladowego batonika serce wielu fanów słodyczy zaczyna bić szybciej. To łakocie, po które sięgamy najczęściej. Zjadamy je w przerwie w pracy, na górskim szlaku oraz na zakończenie obiadu. Czy myślisz, że wiesz o nich wszystko?

Jak powstały batony?

Chociaż batony kuszą nowoczesnym wyglądem, tak naprawdę ten rodzaj słodyczy jest znany już od wielu lat. Zostały wymyślone jeszcze przed wynalezieniem mikrofalówki, kolorowej telewizji i komputera. Oczywiście swoje korzenie mają w Stanach Zjednoczonych. Dzisiaj są jednym z ulubionych przysmaków – zarówno dzieci, jak i dorosłych. Z jednej strony baton jest źródłem niesamowitej przyjemności, z drugiej strony nie raz uratował już życie cukrzykowi, jak i górskiemu piechurowi.

Batony znane już od lat

Większość działających obecnie producentów słodyczy tworzy swoje batony mniej więcej od początku XX wieku. Wówczas w głowach słodyczowych potentatów zrodziły się pomysły na takie batony, jak Snickers, Toblerone, Hershey, Mars, Milky Way oraz Kit Kat. Fanów słodyczy przyciągnęła do nich nie tylko wygodna, poręczna forma, ale również niepowtarzalny smak. Batoniki łączą w sobie wiele, słodyczowych pyszności. Od czekolady, przez orzechy, karmel, chrupiące herbatniki, bakalie i wiele więcej.

Batony na milion sposobów

Chociaż wiele batonów znamy tylko z podstawowej wersji, dostępnej w sklepach, na świecie funkcjonuje nawet kilkaset ich odmian. Na przykład taki Kit Kat w sklepach stacjonarnych w Polsce występuje w 10 odmianach. Tak naprawdę jednak na świecie produkuje się go na ponad dwieście możliwych sposobów. Dzisiaj batony nie stanowią już tylko połączenia czekolady, karmelu i orzechów. Znacznie częściej sięga się bowiem po niecodzienne smaki, jak chociażby zieloną herbatę albo suszone owoce.

Najdziwniejsze batony na świecie

Jednymi z najdziwniejszych batonów, produkowanych na świecie są Chapul. Stworzył je Amerykanin Pat Crowley w 2012 roku. Elementem charakterystycznym tych łakoci jest to, iż do ich produkcji używa się mąki… ze zmielonych świerszczy. Crowley stwierdził bowiem, że w naszej diecie potrzebujemy bardzo dużo białka, a owady są ich świetnym źródłem. Dodatkowo batony zawierają zdrowe składniki, takie jak orzechy, płatki owsiane, daktyle i imbir. To dość ekstrawagancki sposób na robienie batonów, a jednak z roku na rok rośnie liczba ich zwolenników.

Batony – czy można bez nich żyć?

Oczywiście ze słodyczami nie można przesadzać, ale na pewno nie warto też z nich rezygnować. To świetna przekąska, która dodaje energii na cały dzień i jednocześnie poprawia pracę Twojego mózgu.

Artykuł powstał we współpracy z https://candy-shop.pl/batony

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here