arginina

Arginina to jeden z kluczowych aminokwasów, który musi być dostarczany do organizmu wraz z pożywieniem. Bierze udział w wielu procesach fizjologicznych ludzkiego metabolizmu i często jest suplementowany przez osoby aktywne fizycznie.

Czym jest arginina?

Arginina to aminokwas o właściwościach witamin z grupy B. Organizm ludzki wykorzystuje ją do syntezy enzymów i hormonów, a także do zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego, nerwowego, sercowo-naczyniowego i rozrodczego. Średnio dorośli potrzebują około 5 gramów argininy dziennie. Część dziennej normy mogą pokryć procesy metaboliczne (organizm jest w stanie syntetyzować ten aminokwas z innych białek), a częściowo argininą w pożywieniu i suplementach. Arginina lub L-arginina jest jednym z 20 aminokwasów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Rola L-argininy jest tak duża, że zaczęto ją zaliczać do aminokwasów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo że arginina może być wytwarzana podczas procesu metabolicznego, ilość ta często nie wystarcza, dlatego musimy dbać o zdrową dietę, aby uniknąć niedoborów. Główną funkcją argininy w organizmie jest uwalnianie tlenku azotu, substancja ta aktywnie uczestniczy w pracy układu sercowo-naczyniowego, rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa ich światło. W rezultacie zwiększa się przepływ krwi do tkanek, a jednocześnie poprawia się dostarczanie składników odżywczych.

Arginina dla sportowców

Większą dawką argininy powinni się zainteresować sportowcy – ma bardzo duży wpływ na układ sercowo-naczyniowy, a także na budowę mięśni, regenerację oraz erekcję u mężczyzn. Arginina znajduje się w różnych produktach spożywczych, głównie w czerwonym mięsie, drobiu i rybach (w szczególności w makreli). Dla wegetarianów dobrym źródłem tego aminokwasu jest soja oraz inne warzywa strączkowe. Pestki dyni, orzeszki ziemne, inne orzechy oraz warzywa liściaste również dostarczają argininę. Większość ludzi może uzyskać wystarczającą ilość argininy z dobrze zbilansowanej diety, którą może ułatwić dieta pudełkowa. Przy niektórych schorzeniach lekarze zalecają jej suplementację. Organizm używa argininy do syntezy tlenku azotu. Tlenek azotu pomaga rozluźnić i rozszerzyć naczynia krwionośne, co jest bardzo istotne dla regulacji przepływu krwi. Istnieją dowody na to, że przyjmowanie L-argininy może obniżyć ciśnienie krwi u osób z wysokim ciśnieniem krwi. Aby upewnić się, że nasza dieta dostarcza potrzebną ilość argininy, warto wybrać catering dietetyczny Bytom.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here